Budgetbeheer is het door SVF laten verzorgen van uw inkomsten en uitgaven. In overleg met u wordt een budgetplan gemaakt dat op uw persoonlijke situatie is afgestemd. Een budgetplan is een plan waarin de gemaakte afspraken inzake inkomsten en uitgaven vastgelegd worden. Gedurende de periode dat u bij ons in het budgetbeheer zit, zullen al uw inkomsten onder ons beheer komen. Hiervan worden de vaste lasten betaald en ontvangt u periodiek leefgeld. Hierdoor zullen er in principe geen (nieuwe) schulden ontstaan. Indien mogelijk wordt er een bedrag opzij gezet om te sparen.
Er zijn diverse redenen waarom het noodzakelijk kan zijn om budgetbeheer aan te vragen. Bij schulden zullen schuldeisers over het algemeen eenvoudiger en sneller medewerking verlenen omdat budgetbeheer meer garanties biedt ter voorkoming van nieuwe schulden en betalingsachterstanden. Dit geeft u meer stabiliteit en zekerheid. Indien de inkomsten conform het budgetplan tijdig op de beheerrekening ontvangen worden, kunt u er zeker van zijn dat het leefgeld op een vaste dag in de week op uw rekening wordt gestort. Samengevat heeft het de volgende voordelen:
Daarnaast biedt SVF u een actieve rol bij het meedenken in uw financiële beleid. U kunt hierbij denken aan:
Deze betalingsschijf gaat over de vijf meest belangrijke uitgaven in uw budget. Is deze schijf niet in balans dan loopt u op een gegeven moment tegen ernstige problemen aan. De belangrijkste betalingen zijn:
Indien uw betalingsachterstanden en schulden zo groot zijn, dat deze onder andere niet binnen drie jaar terugbetaald kunnen worden is er sprake van problematische schulden. Bij schuldhulpverlening wordt door ons uw Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) berekend. Dit bedrag is beschikbaar voor uw levensonderhoud. Het restant, (dit is de afloscapaciteit) wordt gebruikt om een regeling te treffen met de schuldeisers.
De aflossingscapaciteit is het maximale bedrag dat gereserveerd kan worden voor het aflossen van uw schulden en wordt berekend conform de wettelijk vastgestelde berekenings¬methode (Recofa). Bij deze methode wordt rekening gehouden met de betaling van uw vaste lasten en kosten van levensonderhoud. Na overeenkomst met de schuldeisers over de terugbetaling van uw schulden, wordt dit bedrag periodiek uitbetaald.
Via deze berekeningsmethode wordt uw inkomen gedurende het traject teruggebracht tot ongeveer bijstandsniveau. De schuldeisers verwachten dat u zich maximaal inzet om zoveel mogelijk van uw schulden af te lossen. Bij het correct doorlopen van het hele traject zullen de schuldeisers aan het einde finale kwijting (definitieve kwijtschelding) van de eventuele restantschuld verlenen. Het traject kent een aanloopperiode van drie tot zes maanden en duurt vervolgens over het algemeen 36 maanden. Uitzonderingen zijn hierop mogelijk. Deze termijn gaat in op het moment dat alle schuldeisers akkoord zijn gegaan met het betalingsvoorstel.
Wanneer u schuldhulpverlening via ons kantoor wilt hebben, gaat dat gepaard met budgetbeheer. Dit geeft een grotere zekerheid voor de schuldeisers en voor u zelf dat de aflossingscapaciteit op tijd betaald wordt en er in principe in de vaste lasten geen achterstanden zullen ontstaan.
Wat verwachten wij van u bij schuldhulpverlening:
Wat kunt u van ons verwachten:
Bij budgetcoaching begeleiden wij mensen die het moeilijk vinden om hun inkomsten en uitgaven in balans te krijgen. Een paar oorzaken hiervan kunnen zijn:
De budgetcoach van SVF helpt mensen om orde te scheppen in zijn of haar financiële situatie door middel van een budgetplan. De budgetcoach laat zien waar het mis gaat en coacht hen. Ook leert de budgetcoach hoe de cliënten een goede thuisadministratie op kunnen zetten om zo een goed overzicht te houden. Bij budgetcoaching van SVF ligt het accent op de mens die met hulp van de coach gaat nadenken over zijn of haar financiële keuzes. Het doel van de budgetcoach is dat men na het traject in staat is zelfstandig zijn of haar financiële huishouding te kunnen voeren.
Soms is iemand door een psychische of lichamelijke beperking, of door schulden, niet in staat om zijn of haar eigen financiën te regelen. In die gevallen kan beschermingsbewind (ook wel bewindvoering genaamd) ingezet worden. SVF biedt daartoe de mogelijkheid.
Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van uw situatie kunnen maken. Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en zorgt er onder andere voor dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt.
Kortom, een bewindvoerder regelt de financiële zaken voor u. Beschermingsbewind moet aangevraagd worden bij de kantonrechter. SVF zal u daarbij helpen. U heeft hiervoor geen advocaat nodig. Wij gaan ook met u mee naar de rechtbank. De kantonrechter beslist of beschermingsbewind nodig is.